Wie zijn wij?

ZokolaChocolade

“C’est du Zokola”!

De naam “Zokola” wordt uitgesproken met de nadruk op de laatste lettergreep en verwijst naar een kinderlijke uitspraak van het Franse “chocolat”. 

Dit heeft niet in het minst te maken met de ligging van ons bedrijf: op 5 km van de franse grens. De naam appelleert ook aan onze passie voor dit heerlijke product.

 

Sylvie Allaeys & Bart Devos

2007

Sylvie Allaeys

De start als zelfstandige

In 2006 & 2007 volgde Sylvie Allaeys de opleiding “Chocolatier” in Syntra West. Al snel kreeg ze de eerste bestellingen binnen van vrienden en familie wat haar meer en meer richting “een zelfstandig bedrijf” stuwde. In oktober 2007 werd ze chocolatier in bijberoep.

Van hobby naar beroep

Eerste atelier

In oktober 2008, na een jaar chocolade productie op verplaatsing met de nodige beslommeringen wordt er beslist om te verbouwen voor de creatie van een eigen “bescheiden” atelier.

2008

Poperingse Hommelknopjes, een chocolade streekproduct door Zokola

2011

Eerste streekproduct

Poperingse Hommelknopjes

In 2011 beslist Sylvie om fulltime te kiezen voor het beroep van chocolatier. Aanvankelijk verloopt de verkoop vooral via wekelijkse markten, Na de aankoop van een marktwagen, 2de helft 2012, werd deze ook gebruikt als winkel. In september 2011 onstaat de idee om voluit te gaan voor streekproducten met de lancering van “Het Poperingse Hommelknopje” naar aanleiding van de 3-jaarlijkse Poperingse Hoppefeesten. Deze streekpraline wordt het eerste erkende 100% West-Vlaams streekproduct van Zokola.

Tweede erkende streekproduct

Chocolate Poppy

Met de start van de herdenkingsevenementen van WOI groeit ook de idee om de Chocolate Poppy te maken, dit met de toestemming van The Royal British Legion om een replica te ontwerpen van de papieren versie. Deze lekkere en mooie praline ziet het levenslicht begin november 2012.

2012

Chocolate Poppies, een chocolade streekproduct door Zokola
Barbelientjes, een chocolade streekproduct door Zokola

2013

Rabarberpraline

De stap naar retail

Begin 2013 kwam haar man Bart Devos in de zaak. Via 100% West-Vaams kwam de kans om aan Carrefour te leveren voor de afdeling regionale producten. Dit deed hen de stap zetten naar meer en meer leveren aan de retail. Ook in dit jaar vinden het Warandehof & Zokola elkaar in de creatie van een rabarberpraline. Het derde erkende streekproduct!

Chocozoenen

Stilaan werden de Zokola-producten meer en meer in retail verkocht. Eén van de topproducten blijken de chocozoenen te zijn. Eerst werden deze ingekocht. In 2016 besliste Zokola om deze zelf te produceren. Dit bleek een schot in de roos! De chocozoenen vonden ook hun weg naar de groothandels en creëerden zo een grotere afzetmarkt voor het bedrijf. Ondertussen zijn al meer dan 30 soorten in de handel. Het werkvolume stijgt en daarom wordt beslist om een parttime werkkracht in dienst te nemen Anja die multi-inzetbaar bleek: zowel in inpak als in productie staat ze haar mannetje!

2016

Suikervrije chocolade door Zokola

2017

Suikervrij

Stilaan groeit het besef dat niche-markten moeten worden opgezocht. In de retail en de groothandel wordt de vraag naar suikervrije chocolade steeds frekwenter. Het assortiment breidt heel snel uit.

De continue groei

Het werk blijft toenemen. In het voorjaar van 2020 wordt het team deeltijds versterkt door de jonge kracht & chocolatier Sven die mee aanpakt in het bedrijf. Grotere klanten worden aangetrokken, nieuwe producten ontwikkeld o.a. de unieke suikervrije chocozoen en nog een uitbreiding van onze chocozoenen met vulling waar we vrij uniek in zijn

2020

2021

Het nieuwe atelier

2021 wordt een beslissend jaar voor Zokola. In de zomer worden atelier & inpakruimte verdrievoudigd in oppervlakte. Sven wordt full time aangeworven in september 2021. In november van dat jaar komt daar nog Laïcha bij om inpak en productie te ondersteunen.

export

2022 wordt opnieuw een belangrijk jaar! Er wordt een nieuwe lijn snijpralines ontworpen voor een nog mooier ogend eindproduct. In 2022 zet Zokola ook zijn eerste stapjes richting export. De chocozoenen vinden stilaan hun weg naar het buitenland.Om de grotere toevloed bestellingen chocozoenen aan te kunnen wordt een gloednieuwe productielijn besteld. Spannend!

2022

2023

nieuwe productielijn

Juni 2023: de nieuwe productielijn est arrivé! Een volledige nieuwe chocolademachine voor 80kg, overtrekband en transportband met koeltunnel om nog veel meer chocozoentjesen snijpralines te produceren! Ondernemen is constant investeren in de toekomst!

nieuwe horizonten

Ook 2024 wordt een jaar vol uitdagingen. Wij werken hard verder aan ons suikervrij assortiment om binnenkort een volledig nieuwe productielijn te lanceren. Ook een nieuwe verpakking is in de maak voor al onze producten: gebruiksvriendlijk, aantrekkelijk, transportwaardig en betaalbaar voor al onze klanten in binnen- en buitenland. Hou ons in de gaten op sociale media!

2024

Top